Creditul pentru Prima Casa este un program lansat de guvernul Romaniei, la mijlocul anului 2009. De atunci si pana in prezent numerosi cetateni au beneficiat de avantajele creditarii primei case, acoperindu-se in total circa 80% din suma de achizitie.

Conditiile de eligibilitate pentru creditul Prima Casa au ramas aproximativ aceleasi dealungul timpului, mai exact, persoana creditata neavand dreptul sa detina alta proprietate, atat el cat si sotul/ sotia acestuia, avansul minim de 5%, suma maxima creditata pentru o locuinta fiind de 60 000 de euro.

Pentru anul 2017, statul roman garanteaza un maxim de 50% din valoarea finantarii pentru locuintele noi, si 40% pentru cele mai vechi. Perioada de rambursare pentru programul Prima Casa e de 30 de ani.

Exista numeroase bancii care ofera credite pentru Prima Casa, printre care BCR, BRD, Banca Transilvania , CEC Bank, ING, s.a.m.d. Pentru creditele in lei, dobanda se calculeaza in functie de indicele Robor cu o marja de 2%.

Plafonul estimativ oferit de stat pentru Prima Casa in perioada 2017-2018 este de 2 miliarde de lei, iar pentru anii viitori, perioada 2019-2021, 1.5 miliarde de lei.

Dupa intrarea in posesia locuintei, debitorul are si o serie de restrictii: nu are voie sa vanda imobilul timp de 5 ani, si nu o poate oferi drept garantie pentru credit ipotecar. In privinta inchirieri, guvernul nu impune restrictii, acesta putand fi dat in uz cu titlul de inchiriere.