Fondurile europene reprezinta o sursa de finantare inca foarte importanta pentru mediul antreprenorial romanesc. Cei care doresc sa beneficieze de fonduri europene trebuie sa detina un bagaj de informatii suficient si satisfacator in cazul in care doresc sa le acceada pe cont propriu , si nu prin intermediul unei interfete specializata cu procesul de finantare. Exista un set de prevederi si masuri impuse, fara de care eligibilitatea pentru fondurile europene devin nula. Potentiali beneficiari a fondurilor europene pot fi: societatile comerciale organizatiile non-profit, administratiile publice, formele de invatamat superior.

Pentru Romania, de exemplu, exista cel putin 8 linii de finantare europeana avand ca activitate afacerile non agricole. De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene pune la dispozitie fonduri europene de pana la 30 000 de euro pentru tineri neincadrati pe piata muncii si in nici o forma de invatamant. Aceste fonduri europene ii vor sprijini la infiintarea unei afaceri. Domeniile de activitate care pot dispune de fonduri europene sunt : domeniul, agricol, domeniul turistic, domeniul public, domeniul apicol, etc.

In tara noastra, fondurile europene au fost accesate cu precadere de zona din Nord-Vest, unde gradul de absortie este de 90%. Acest fapt reiese din bilantul Programului Operational Regional 2007-2013, realizatat anul trecut.