Suprafata de teren arabil in tara noastra masoara aproximativ 10 milioane de hectare. Anii secetosi au facut ca Romania sa piarda sume considerabile de banii din pricina vremii capricioase. Acest fapt a determinat fermierii sa apeleze la sisteme de irigatii moderne, care le ofera un real sprijin in sustinerea productiei.
Pentru culturile agricole exista mai multe tipuri de sisteme de irigare:
  • Instalatie de irigare tip pivot
  • Instalatie de irigat universal liniare
  • Instalatii de irigat tip tambur
  • Motopompe si electropompe
Investitiile in asemenea sisteme de irigare sunt initial mari, insa amortizarea lor se face intr-un termen relativ scurt avand in vedere reducerea pierderii de culturi agricole. Sistemele de irigare functionale actuale in Romania insumeaza o suprafata de 800 000 de hectare, fata de anii dinaintea Revolutiei cand efectivul de teren irigat insuma 3.2 milioane de
hectare. Legea irigatiilor vine in ajutorul fermierilor, oferindu-le acestora subventii pentru apa si energie electrica. Fermierii vor trebui sa plateasca un abonament, care este obligatoriu de achitat atat in perioada secetoasa cat si in cea ploioasa. Metoda de calcul pentru acest abonament va fi in jur de 20 lei/ hectar.