In tara noastra, autorizatia de constructie are ca baza legala legea 50/1991 privind Autorizarea lucrarilor de constructie si este obligatorie ridicarii oricarui tip de imobil. Odata eliberata autorizatia de constructie de catre primaria unde este arondat terenul, are o valabilitate de 12 luni cu posibilitatea de a o prelungi o singura data, cu alte 12 luni. Termenul estimativ pentru obtinerea autorizatiei este in jur de 30 zile de la depunerea dosarului cu documente complet.
Dosarul complet pentru autorizatia de constructie este alcatuit din certificat de urbanism, proiect de constructie, avize, taxe, cereri, urmand a fi evaluat de specialistii biroului de urbanism. Dupa validarea dosarului si obtineri autorizatiei de constructie se poate trece efectiv la construirea locuintei.
Exista si o serie de situatii pentru care nu este necesara autorizatia de constructie. Si anume: repararea acoperisului, zugraveli interioare sau exterioare, tencuieli, finisaje. Modificarile aduse locuintei neprevazute in documentatia depusa pentru autorizatie, duce la obligativitatea recompletarii acesteia.
Executarea oricarei constructii fara autorizatie, constituie infractiune si se pedespseste
conform legii in vigoare.